Audiobewerking van je podcast; hoe doe je dat? met Frank de Jong
PodcastLeaders Podcast
Marleen Toxopeus
PodcastLeaders Podcast
04/10/2024
3 min
0

EP26 Audiobewerking van je podcastproductie; hoe doe je dat? met Frank de Jong

04/10/2024
3 min
0


Vakjargon kan zo verlammend werken. Ook als je start met podcasting komen er heel wat nieuwe vaktermen op je af: audio engineering, montage, sounddesign, mixing, mastering...  In de podcastwereld is audio engineer Frank de Jong een bekende naam en met hem duik ik in de technische kant van een podcastproductie.

Hoe bewerk je een podcast 

Doel van dit gesprek: helder maken wat en welke stappen er nodig zijn nadat je podcastopnames klaar zijn, voordat een podcastaflevering gepubliceerd kan worden. En daarmee bedoelen we een podcast die fijn is om naar te luisteren.

Podcast audio bewerken in 4 stappen

De stappen van audio postproductie van jouw podcast:

 1. Audio restauratie
 2. Monteren (knippen en plakken)
 3. Mixing
 4. Mastering (finishing touch nadat alle sporen zijn samengevoegd)

Hoe en wat (en door wie) over die stappen qua audio postproductie, dat hoor je in deze podcastaflevering.

Marleen Toxopeus en Frank de Jong in gesprek over de audiobewerking van podcasts

De kracht van sound design voor podcasts

Sounddesign betekent: het maken, opzoeken, bedenken, toevoegen van geluidstechnieken (sound effects) om het verhaal meer dimensie te geven. Hier kun je leuke dingen mee doen om de luisteraar mee te nemen naar een bepaalde emotie of scène. Denk aan de vroegere hoorspelen, waarin destijds 'live' geluidseffecten gebruikt werden om je in het verhaal te trekken.

Sounddesign kan ook 'audio branding' zijn. Dat is als bedrijven geluiden (jingles) of thema's hebben die in alle audioproductie terugkomen, voor de herkenbaarheid van het merk. Denk aan bijvoorbeeld Grolsch met de plop van de beugelfles. Dit geluid is zelfs een handelsmerk van het merk geworden en is heel herkenbaar.


PodcastLuisterTip op gebied van sounddesign

Franks eigen favoriete podcast op het gebied van (inhoud en) sounddesign : The Fall of Civilizations. Een Solo podcast van podcast host Paul M.M. Cooper met meer dan 100 miljoen downloads. Deze podcast zoomt in op verdwenen beschavingen en de podcast host zet zijn historische verhalen kracht bij met het gebruik van sounddesign.


Voordat je podcast start

De laatste jaren zijn er heel veel nieuwe podcasts bijgekomen. Mocht jij denken om een podcast te starten? Denk dan voordat je start na over de volgende 3 dingen:

 1. Beginnen; laat je niet afschrikken door alles wat er op je afkomt (er is/ zijn hulp en online resources in overvloed om je er doorheen te loodsen).
 2. Vind je 'onderscheidend vermogen' om je plek te claimen binnen het drukke podcastveld.
 3. Goed geluid (en beeld) is een vereiste en de standaard wordt steeds hoger.
 4. Consistentie: zorg dat jouw podcastserie consistent is zowel qua content (format) en publicatie. Luisteraars raken snel geïrriteerd als ze een episode of inhoud verwachten, die niet komt.
 5. Lange adem: manage your expectations. Publiek opbouwen heeft tijd nodig , vooral als je geen BN-er bent. Luisteraars komen terug als ze iets gehoord hebben wat ze aanstaat. Waarbij kleine specifieke niches met weinig luisteraars juist ook heel succesvol kunnen zijn.
 6. Stem af op je doelgroep: qua inhoud dat is logisch, maar stem ook af op de locatie waar je doelgroep de podcast luistert en speel hier op in met je audiobewerking.

Magic mastering tools inzetten? 

Frank deelt ook zijn visie over de 'magic mastering tools' van de podcast hostingplatforms. Als drempelverlager om je podcast te kunnen starten zijn dit goeie tools en kunnen een goeie fix zijn als je helemaal geen budget hebt. Maar het kan ook dingen kapotmaken...

Podcast met of zonder video

Podcast alleen audio of ook video?

Aan het einde leg ik Frank een aantal vragen en afwegingen voor met mijn 'vragenvuur':

 • Podcast als alleen audio of video?
 • Mooiste muziekproducties van Frank?
 • Audio engineer of muziek engineer/producer?

Over Frank de Jong

Geluid en muziek zijn de kern van alles wat Frank doet. Als jongen liep hij een opnamestudio in terwijl daar werd opgenomen. Hij snapte er niets van, maar wist meteen dat hij er alles over wilde weten. Dus ging hij aan de studie (en werd later docent) aan het SAE Instituut en leerde alles over audio- en video-engineering. Ondertussen zijn er al meer dan 3.000 podcasts door Frank en zijn audio skills bewerkt. In deze podcastaflevering zoomen we vooral in op podcastaudio. Maar naast podcast en video heeft Frank zijn strepen ook verdiend in de muziekindustrie en won diverse award voor de muziekproducties waaraan hij meewerkte.

Met dank aan Podcast Lab

Deze podcastaflevering is opgenomen in Podcast Lab, de podcastsstudio waar Frank mede-eigenaar van is. Heel centraal gelegen (onder de rook van Amsterdam in Wormerveer) de studio is helemaal aanpasbaar en schaalbaar naar jouw project. Aanrader en heel veel dank voor de gastvrijheid.

Alle podcast afleveringen van PodcastLeaders Podcast op een rijReacties
Categorieën